Agenda

Modelspoorshow Vaassen 2019

Datum: 9 2019 10:00 tot 10 2019 16:00
Details:

Gevarieerde Modelspoorshow Vaassen

 

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart wordt in dorpscentrum ‘De Wieken’ in Vaassen een enorm gevarieerde Modelspoorshow georganiseerd. De Modelspoorgroep IJsselland presenteert in samenwerking met een aantal modelspoorbouwers uit de regio verschillende mooie modelspoorbanen waarop diverse thema’s worden uitgebeeld die in het dagelijks leven de (model-)spoorwereld bezig houden. De aanwezige leden zullen u graag alle tips en trucs verstrekken op welke manier en met welke technieken een modelspoorbaan werkelijkheidsgetrouw en op professionele wijze gemaakt kan worden, zoals landschapsbouw, scenery, elektrotechniek en modulebouw. En uiteraard zullen er veel treinen rijden.


Zo zijn ook leden van de Modelspoorclub Deventer aanwezig. Deze vereniging staat landelijk bekend om hun bedrevenheid bij het maken van zo realistisch mogelijke modelhuizen. Tijdens de show demonstreren ze hoe iedereen dat met simpele middelen als een scherp mes, een lineaal, lijm en wat reliëfpapier ook heel goed zelf kan doen. 


De Vaassense modelbouwer Wico Ankersmit toont een nieuwe N-spoorbaan die nog gedeeltelijk in aanbouw is, maar toch al een ver gevorderd stadium van detailering heeft. Het is een eenvoudig spoorplan en ook technisch een simpele baan die nu nog analoog is. Als de scenery af is zal de besturing digitaal worden gemaakt, maar dat is vooral werk aan de onderzijde. De baan is dan ook vooral gebouwd voor de aankleding. Als thema is gekozen voor een Zuid-Duits landschap met een rivier, bergen en een stad met een kerk en marktplein. Op de baan zijn leuke details te vinden die op deze kleine schaal (1:160) echt even moeten worden gezocht voordat je ze vindt.


Modelspoorgroep IJsselland presenteert haar modulebaan naar Nederlands voorbeeld in schaal H0 (half nul, 1:87). Deze baan bestaat uit zo'n 20 aaneengekoppelde modules van 1,20 meter lang. Er zal intensief worden gereden met vele treinsamenstellingen zoals die momenteel op ’s lands spoorwegen te zien zijn, dan wel in vroegere tijden te zien zijn geweest. Van "Hondekop" treinstellen uit 1954 tot bijzonder lange goederentreinen met moderne dubbeltractie locomotieven, waar modelfiguurtjes tot in oneindigheid voor de spoorwegovergang moeten blijven wachten. De treinen worden volledig analoog met de hand bestuurd.


Met de privé modelspoorbaan van de Eper modelbouwer Jan Kip wordt uitgebreid aandacht gegeven aan wat er op het gebied van computerautomatisering en digitale besturingssystemen allemaal mogelijk is om een treinbaan te bedienen. Op de 7,2 x 1,4 meter grote baan maken tientallen treinstellen willekeurige bewegingen door elkaar. Zo veel treinen tegelijkertijd laten rijden is onmogelijk handmatig te doen. Alles verloopt volledig automatisch en is ook op een beeldscherm te volgen. Of dat ook allemaal zonder ongelukken gebeurt, kunt u zelf aanschouwen.


Dorpscentrum ‘De Wieken’ is te vinden aan de Molenstraat 15 te Vaassen en de Modelspoorshow is voor iedereen gratis toegankelijk op zaterdag 9 maart van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag 10 maart van 10:00 tot 16:00 uur. 

Locatie_adres: Molenstraat 15
Locatie: Dorpscentrum De Wieken
Plaats: Vaassen

Onze modelspoorbaan bij uw evenement?

Klik hier

voor meer informatie en vraag naar de mogelijkheden